żelatyna

Żelatyny

Wszyscy lubimy galaretki owocowe i żelki. Kolorowe, słodkie stanowią doskonały deser. Poza walorami smakowymi mają też właściwości zdrowotne, ponieważ zawierają żelatynę.

Czym jest żelatyna

To produkt uzyskiwany w drodze hydrolizy kolagenu pochodzącego z kości, skór i chrząstek wieprzowych i wołowych. Prawie 100% zawartości protein powoduje, że żelatyna jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm człowieka i ma duże właściwości odżywcze.

Zastosowanie żelatyny

Żelatyna ze względu na swoje właściwości zagęszczające i ściągające ma szerokie zastosowanie. Zgodnie z normami europejskimi stosowana jest jako emulgator określany symbolem E 441. Znalazła szerokie zastosowanie w:

•    przemyśle spożywczym,
•    farmaceutyce,
•    kosmetyce,
•    przemyśle chemicznym,
•    kuchni.

Przemysł spożywczy wykorzystuje żelatynę przede wszystkim jako środek zagęszczający do produkcji dżemów, produktów mlecznych, zup, sosów i wyrobach mięsnych.

Żelatyna wołowa w farmaceutyce  to przede wszystkim różnego rodzaju kapsułki, drażetki i tabletki wzmacniające system kostny.

Przemysł kosmetyczny wykorzystuje właściwości żelatyny do produkcji maseczek i kosmetyków do redukcji zmarszczek czy odżywek do włosów.

W przemyśle chemicznym żelatyna stosowana jest jako obudowa np. kulek do paintballa, zastępuje platynę w akumulatorach (faza badań), używana jest do produkcji zabawek,  papieru fotograficznego, perfum.

Bardzo szerokie zastosowanie znalazła żelatyna wołowa w kuchni.  Sporządzamy z niej galaretki i galarety, dodajemy do ciast i deserów.

Żelatyna posiada także właściwości lecznicze:

•    poprawia trawinie,
•    doskonałe źródło białka dla osób aktywnie ćwiczących,
•    poprawia kondycję włosów,
•    pozytywnie wpływa na stawy, odbudowuje kolagen.

Żelatyna ma także szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek wiążący do galaret drobiowych, rybnych i galaretek owocowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *