usługi cateringowe

Usługi cateringowe a usługi gastronomiczne: różnice

Firmy cateringowe – do ich usług należy przygotowanie posiłku zgodnie z zamówieniem klienta oraz dostarczenie ich na podany adres, a także obsługa kelnerska.

Usługi cateringowe to nie to samo co usługi gastronomiczne, chociaż nieraz trudno je odróżnić. Zasadniczo usługi gastronomiczne polegają na serwowaniu dań i produktów w tym samym miejscu, gdzie znajduje się kuchnia i magazyn, a w usługach cateringowych miejsce serwowania zależy od klienta. Jednak popularne kebaby i pizze na dowóz to nie jest catering. Tym co dodatkowo odróżnia catering to większa elastyczność w kwestii doboru nawet  menu dietetycznego i możliwość zamówienia obsługi. Catering to też możliwość zapewnienia obsługi gastronomicznej przez cały dzień, kilka dni z rzędu, a nawet przez miesiące czy lata. W przypadku zamawiania jedzenia na dowóz, czas podania zależy od aktualnego obłożenia, tymczasem decydując się na catering zapewniamy sobie posiłki serwowane zawsze na czas (no chyba, że wybraliśmy kiepską firmę).

Podczas eventu obsługa gastronomiczna serwuje posiłki i napoje, sprząta, dostarcza czyste naczynia. Ciekawe jest pochodzenie terminu usług cateringowych. Na początku termin ten był związany z naziemną obsługą lotnisk i odnoszący się do szykowania i serwowania posiłków dla pasażerów i załogi samolotów podczas lotu.

Można wyróżnić dwa albo więcej kierunków działalności cateringowych. Podstawowy podział to rozróżnienie cateringu socjalnego i komercyjnego. W brytyjskiej literaturze przedmiotu wyróżnia się różne typy operacji caternigowych: traditional catering (obejmujący małe firmy, z reguły amatorskie), contract catering (świadczenie usług w oparciu o zawartą umowę długoterminową), franchise catering (polega na tworzeniu sieci kooperujących jednostek, w umowie jedna ze stron – organizator sieci, przyznaje drugiej – przystępującemu do sieci, w zamian za wynagrodzenie, prawo do eksploatacji dla celów rynkowych praw dotyczących dóbr i usług), popular catering (działanie na potrzeby szerokiej rzeszy odbiorców), system catering (obejmuje działaniem konkretny rynek, każda czynność jest dokładnie zaplanowana, zorganizowana i skalkulowana) oraz function catering (polega na organizacji różnego rodzaju uroczystości i spotkań dla klienta).

Tak jak w każdej działalności, także i w tej są lepsze i gorsze firmy cateringowe. W tej dziedzinie duże nie znaczy lepsze. Może się okazać, że mała i skromna firma cateringowa może być o niebo lepsza od dużej. Dotyczy to także porcji. Wielka porcja za zaskakująco niską ceną na pewno oznacza, że zamiast mięsa będziecie jeść tłuszcz zmieszany z białkiem sojowym. Wiadomo, że liczy się każdy grosz, ale czasem lepiej dołożyć złotówkę albo dwie za porcję, bo skoro już zdecydowaliśmy się na usługi cateringowe, to niech te posiłki smakują lepiej niż najtańszy kebab.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *