lecytyna

Lecytyna lekiem na całe zło

W jajach, olejach, dodawana do żywności, lecytyna występuje w naszym życiu często. Popularna jest ta otrzymywana z olejów, m.in. c lub lecytyna słonecznikowa, a także występująca w rybach czy też soi.

Czym jest lecytyna?

Jest to mieszanina fosfolipidów, bardzo ważna dla funkcjonowania naszego organizmu. Występuje w każdej komórce ciała, także w mózgu i tkance nerwowej. Lecytyna rzepakowa może poprawiać naszą pamięć i koncentrację, a także zapobiega złuszczaniu się wątroby w przypadku nadużycia alkoholu.

Lecytyna pełni również funkcje ochronne, również dzięki niej organizm szybciej regeneruje się po zwiększonym wysiłku fizycznym. Za jej sprawą lepiej wchłaniane są do organizmu witaminy rozpuszczające się w tłuszczach, a także zwiększa się odporność na stres. Ważnymi skutkami działania lecytyny w organizmie jest przekazywanie impulsów nerwowych i przemiany cholesterolu.

Różne rodzaje lecytyny

Lecytyna występuje w wielu produktach, tak roślinnych, jak i zwierzęcych. Najbardziej popularna w Polsce, ze względu na dużą produkcję, jest lecytyna rzepakowa, ale występuje również w ziarnach soi, czy też rybach i żółtkach kurzych jaj. Popularna jest także lecytyna słonecznikowa. Lecytyny różnią się od siebie zawartością różnych kwasów tłuszczowych nasyconych oraz omega-3, 6 i 9.

Możemy zauważyć, że w dzisiejszych czasach w diecie przeciętnego człowieka nastąpił wzrost ilości kwasów omega-6, które przeważają w mięsie zwierząt. Niestety, kwasy omega-3 występują w niewielkiej ilości, co może doprowadzić do poważnych chorób nowotworowych oraz stanów zapalnych. Lecytyna rzepakowa wykazuje większą zawartość kwasów omega, co sprzyja prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu ludzkiego organizmu.

Zastosowania lecytyny

Lecytyna stosowana jest głównie w medycynie podczas leczenia chorób układu nerwowego, trawiennego, czy też układu krążenia. Wspomaga zapamiętywanie informacji, co pomaga w chorobie Alzheimera, a u dzieci, których dieta była bogatą w lecytynę, zauważane są lepsze wyniki w nauce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *