grilled-chicken-salatka-z-kurczakiem

Jak zrobić sałatkę z grillowanym kurczakiem?

Jedna z najbardziej znanych, lubianych sałatek na całym świecie to ta z dodatkiem grillowanego kurczaka. Cezar jest jedną z odmian, z jaką możemy się spotkać w szeroko pojętej branży kulinarnej. Jednakże, my podzielimy się naszym autorskim przepisem, który według naszych degustatorów, wypadają o niebo lepiej! Wyroby garmażeryjne potrzebne nam do stworzenia takiej sałatki to naprawdę podstawy. Każdy z nas może przyrządzić takie danie w domu!

Na co składają się wyroby garmażeryjne, z których skorzystamy w tym przepisie?

Zaczynajmy:

Składniki

  1. Jedna, średniej wielkości pierś z kurczaka. Jej waga to około 250 gramów. Starajmy się wybierać te ze sprawdzonych sklepów lub prywatnych hodowli. Mamy wtedy absolutną pewność, że mięso jest dobrej jakości
  2. 8 pomidorów koktajlowych. Wybierajmy te dojrzałe, mają one najwięcej smaku. Unikajmy twardych, lekko zielonkawych sztuk
  3. Ogórek zielony
  4. Sałata lodowa
  5. Rozmaryn. Często pomijany, a to jedna z przypraw, który nada naszej sałatce unikalny smak
  6. Sól
  7. Pieprz
  8. Żółta papryka (wystarczy nawet połówka)
  9. Olej czosnkowy
  10. Sok z cytryny. (kluczowy element składający się na nasze potrzebne wyroby garmażeryjne, w połączeniu z piersią kurczaka zapewnia naprawdę intensywne doznania smakowe)
  11. Słodka papryka

Możemy teraz przygotować naszą sałatkę!

Zaczynamy od zajęcia się mięsem. Naszą pierś z kurczaka opłukujemy pod wodą ,aby pozbyć się wszystkich bakterii. Następnie, osuszamy ją papierowym ręcznikiem. Gdy będzie w miarę suche, nacieramy je solem, pieprzem i słodką papryką. Teraz zajmiemy się sałatą. Dokładnie ja opłukujemy, rwiemy i wrzucamy do miski. Następnie kroimy w plastry ogórka, żółtą paprykę w kostkę ,a pomidorki koktajlowe na pół. Składniki te również dodajemy do miski. Teraz pierś kurczaka wrzucamy na patelnię grillową lub do grilla domowego, jeśli takowy posiadamy. Na każdą stronę poświęcamy około siedmiu, do dziesięciu minut. Po usmażeniu, kroimy pierś w pojedyncze paski. Następnie pokrojone mięso dodajemy do wyrobów garmażeryjnych, które znajdują się w naczyniu. Mieszamy zawartość dodając łyżkę oleju czosnkowego, sok z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn. Sałatka gotowa do podania!

Wyroby garmażeryjne potrzebne nam do przygotowania tego dania to rzeczy, które możemy dostać w każdym sklepie. Prosty przepis, z którego korzystają usługi cateringowe w całej Polsce, a także obsługa gastronomiczna przyjęć. Często zastanawiamy się co takiego znajduje się w tej sałatce, ze ma ona niepowtarzalny smak?

Kluczem jest prostota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *