Dania z ryb – Przepis na rybę po grecku

Wśród popularnych dań garmażeryjnych ogromną popularnością cieszą się dania z ryb. Stąd też warto zapoznać się z przepisem, który będzie nie tylko smaczny, ale i prosty w wykonaniu.

Dania z ryb

Najlepsze przepisy na dania z ryb? Jest ich wiele, każdy delikatnie rożni się wykorzystanymi składnikami, lecz efekt finalny jest taki sam: danie smakuje wyśmienicie. Ryba po grecku zdaje się najbardziej popularnym daniem.

dania-z-ryb-dorsz

Jeżeli gotowanie nie jest naszą mocną cechą, a mamy do przygotowania przyjęcie dla większej ilości osób, zawsze w sytuacjach kryzysowych możemy skorzystać z pomocy obsługi zewnętrznej. Obsługa gastronomiczna przyjęć to coraz częściej wybierana opcja, pozwalająca nam odstresować się w momencie przygotowywania imprez okolicznościowych.

Usługi cateringowe są tak popularne, że coraz więcej osób z nich korzysta. Obsługa gastronomiczna to wygoda sama w sobie, o nie musimy się martwić czy uda nam się jakieś wykwintne danie, czy inne wyroby garmażeryjne. W przypadku, gdy organizujemy przyjęcie najlepiej we własnym zakresie postawić jest na dania sprawdzone, wielokrotnie przez nas robione. Nie warto samemu eksperymentować z nowym menu, ponieważ niesprawdzone przepisy mogą być klęską, która dodatkowo zepsuje nam imprezę. Aktualnie wszelkiego rodzaju usługi cateringowe są tak popularne, że bez problemu znajdziemy polecane firmy np. w Internecie.

Składniki na rybę po grecku:

  •  1 kg ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)marchewka
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • 1/2 cytryny
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 6 marchewek
  • seler
  • 3 cebule
  • kilka liści laurowych
  • 5–6 ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

1. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i pokroić w kostkę lub słupki.
2. Wszystkie pokrojone warzywa należy podsmażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, wymieszać, smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać do nich koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
3. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny, obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku, a następnie smażyć z obydwu stron na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu, ułożyć ją na półmisku. Rybę obłożyć ze wszystkich stron przygotowanymi warzywami (wcześniej usunąć dodane do warzyw listki laurowe). Przygotowaną w ten sposób rybę można podawać na zimno lub na gorąco z dodatkami typu: ziemniaki lub pieczywo.

W przypadku tego przepisu na rybę po grecku, należy pamiętać, że najlepsza jest ryba morska świeża (niemrożona), gdyż charakteryzuje się kruchym, delikatnym mięsem, które nie rozpada się podczas smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *