Pierogi ze szpinakiem w tradycyjnej wersji

Pierogi ze szpinakiem to danie z rodzaju wyrobów garmażeryjnych, które doskonale smakuje zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno. Wyroby garmażeryjne to często też ulubione pozycje w menu okolicznościowym, warto więc zadbać, by były najlepszej jakości.

Przygotowanie pierogów ze szpinakiem

Jeżeli przygotowanie np. pierogów ze szpinakiem przerasta nasze możliwości, najlepiej wówczas jest skorzystać z usługi zewnętrznej firmy, która zapewni nam pełną obsługę gastronomiczną, cateringową organizowanego przez nas przyjęcia. Aktualnie obsługa gastronomiczna czy wszelkiego rodzaju usługi cateringowe są bardzo silnym trendem, tak więc nie powinniśmy mieć problemów z organizacją.

Najlepsze pierogi ze szpinakiem w kilku wersjach

 

 

Składniki na pierogi:

  • 150 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 100 g ricotty
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek świeży lub w proszku

Opcjonalnie do pierogów ze szpinakiem można przygotować też ulubiony sos pomidorowy (z pomidorów z puszki lub świeżych).

Przygotowanie ciasta na pierogi:

 

 

  1. Zagnieść ulubione ciasto pierogowe, a następnie odłożyć je na pół godziny pod przykryciem.
  2. W międzyczasie przygotować standardowy sos pomidorowy

Farsz szpinakowy: świeży szpinak opłukać i osuszyć na ręczniku, z kolei szpinak mrożony rozmrozić. Świeży szpinak włożyć do dużego garnka, podgrzewać przez ok. 2 – 3 minuty do momentu aż zwiędnie (od czasu do czasu mieszając). Tak przygotowane liście odcisnąć, a następnie posiekać na desce. Mrożony szpinak należy odparować na patelni, można dodać do niego niewielka ilość masła i go podsmażyć z sola i pieprzem. Szpinak (świeży lub mrożony) włożyć do miski, dodać wszystkie rodzaje sera: pokrojoną fetę, ricottę oraz startą mozzarellę. Do masy dodać sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej oraz czosnek (świeży lub w proszku). Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi: rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie, wyciąć kółka wybranej wielkości, delikatnie rozciągać je w dłoni i na każde nakładać przygotowany farsz. Należy dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Tak przygotowane wrzucać partiami na zagotowaną, osoloną wodę. Pierogi należy gotować przez ok. 1 minutę od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Zapiekanie pierogów: ugotowane pierogi można przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekać w piekarniku nagrzać do 180 stopni C. Tak przygotowane pierogi można na koniec posypać tartym parmezanem i np. świeżą bazylią. Doskonale smakują zarówno w w wersji na gorąco, jak i serwowane na zimno.

Przeczytaj także przepis na pierogi ruskie:

https://publikersi.blogspot.com/2018/10/pierogi-ruskie.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *