Sałatka meksykańska – idealna na grilla

Latem uwielbiamy zimne przekąski serwowane w postaci sałatek, kanapek czy dań z ryb lub jajek. Tego typu dania cieszą się sporym powodzeniem, szczególnie na przyjęciach okolicznościowych, grillu czy podczas spotkań towarzyskich. Dania są smaczne i proste w przygotowaniu, nie pochłaniają dużo czasu, a dodatkowo, zazwyczaj przez większość gości są bardzo lubiane.

 Usługi cateringowe dla zabieganych

Jeżeli nie chcemy samemu przygotowywać całego menu, możemy skorzystać z zewnętrznych firm, które przygotują dania według naszych preferencji i dostarczą je pod wskazany adres. Usługi cateringowe to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają czasu lub pomysłu w jakim kierunku powinni przygotować menu mówi nam specjalista z najlepiej ocenianej firmy cateringowej Pychota Garmażerka. Korzystanie z usług profesjonalnych firm cateringowych to też pewność, że doradzą nam najlepiej w wyborze menu, a wszystkie dostarczone produkty będą świeże, smacznie i pięknie podane

Zazwyczaj największym powodzeniem na imprezach czy przyjęciach okolicznościowych cieszą się sałatki. Wybór tego typu produktów garmażeryjnych jest ogromny, jednak zazwyczaj największą popularnością cieszą się te, które każdy z nas zna. W przypadku sałatek, sprawdzony przepis będzie nieoceniony. Najlepsze sałatki to zazwyczaj te najbardziej popularne np. sałatka meksykańska.

Niezbędne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej lub inne (według preferencji smakowych)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy ze względu na właściwości prozdrowotne)

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • Przyprawy: sól, pieprz (opcjonalnie inne ulubione)

Przygotowanie:

  1.  Pierś z kurczaka należy pokroić na drobne kawałki, oprószyć przyprawą do dań kuchni meksykańskiej i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
  2. Po smażeniu, mięso należy wyłożyć na papierowy ręczniki, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  3. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy na sitku, zaś paprykę myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę.
  4. Białą część pora kroimy w cienkie paseczki.
  5. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
    W misce układamy składniki sałatki, a dalej mieszamy je z sosem. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *